Hvor skal strømprisen?

«Norge er på stø kurs mot et kraftunderskudd. […] Konkurransefortrinnet [billig energi] er nå i fare»
McKinsey – Norge i morgen 2023

Alle som har vokst opp i Norge har hørt historiene om hvordan den industrielle revolusjon i Norge var tuftet på kraftkrevende industri, og hvordan vår unike tilgang på vannkraft har sikret landet billig, grønn energi i århundrer.

Denne sannheten blir imidlertid stadig mer utfordret. Mens kraftmarkedene i Europa stadig knyttes tettere sammen, øker etterspørselen etter strøm – samtidig som det investeres minimalt i nye vannkraftverk. Pr. 2022 er norsk kraftproduksjon på 157 TWh, mens det i 2030 er ventet at innlands kraftforbruk vil være rundt 180 TWh.

NVE anslår at potensialet for opprustning av norsk vannkraft kun er 6-8 TWh. Med andre ord vil en vesentlig del av fremtidens kraftbehov i Norge måtte dekkes import og utbygging av vannkraft og vindkraft til lands og vil vanns. Slik utbygging tar tid, er politisk krevende, samt at prosjektenes lønnsomhet hviler på en del forutsetninger knyttet til at teknologiforbedringer skal bedre prosjektenes kostnadseffektivitet – og ikke minst at strømprisen forholder seg høy.

Produksjons- og forbruksutvikling i Norge mot 2030.
Kilde: Statnett (2023): Forbruksutvikling i Norge 2022-2050

I 2030 regner vi med å allerede ha vært igjennom flere år med kraftunderskudd i Norge, og Statnett regner med at underskuddet vil utgjøre 5% av Norges kraftforbruk.
Skal de utskjelte utlandskablene redde Norges strømsituasjon? Kortsvaret er Ja, og strømprisen i Tyskland er høy.

Den nye normalen: 1,5 - 2 kr eks mva?

I 2020 lå gjennomsnittsprisen for strøm eks. nettleie og avgifter på ca. 15 øre pr. kWh, mens i de nærmeste årene i Norge, ventes denne å ligge nærmere 1 krone (altså 100 øre) pr. kWh*. Strømprisens utvikling etter 2030 avhenger i stort av i hvilken grad havvind klarer å matche de enorme produksjonsmålene som er satt. Vi i Terra Solar har vår tvil.

I tillegg til dette kommer påslag, nettleie og avgifter, som (eksklusiv MVA), typisk utgjør opp mot 50 øre pr. kWh, slik at den reelle alternativkostnaden til solceller er på 1,5 kr pr. kWh.

I tilegg til dette, melder både Statkraft og de regionale nettselskapene** om storstilt behov for utbygging av strømnettet fremover. Regningen for dette vil havne på bordet til strømforbrukere i alle former. Ikke bli overasket om dette, om få år, utgjør ytterligere 50 øre pr. kWh, slik at totalen blir 2 kr pr. kWh.

Hvor mye koster en kWh proudsert med Sol? Få svaret med vår solcellekalkulator

Og du…
Hvis du mener at vi overdriver, og at prisene i høst ikke har vært så ille, har vi dårlige nyheter: August var den 4. våteste måneden som er målt siden 1900, og fyllingsgraden på vannmagasinene i var nær maksimalnivået for de siste 20 årene***. Til tross var strømprisen i november tilbake på over 1 kr / kWh, som da altså utgjør ca. 1,5 kr / kWh med påslag og avgifter.

Interessert å i diskutere solceller og strømpriser nærmere? Ta kontakt

*Se f. eks. https://e24.no/energi-og-klima/i/O8xqBk/venter-dyr-stroem-lenge-en-helt-ny-virkelighet?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no

** Se f. eks. https://www.nettavisen.no/okonomi/krise-fullt-stromnett-frem-til-2035/s/5-95-1372353

*** https://www.ssb.no/energi-og-industri/energi/statistikk/elektrisitet/artikler/rekordhoy-produksjon-av-strom-i-3.kvartal

Forrige
Forrige

Takmontasje vs. fasademontasje